AVG en de publicaties van foto’s en films

“Zoals u wellicht uit de media al heeft vernomen, heeft een archiefinstelling uit Leiden onlangs een rechtszaak verloren aangaande het online publiceren van een aantal anonieme ansichtkaarten. Hoewel deze kaarten ouder waren dan zeventig jaar, en het voor deze instelling onmogelijk was om te achterhalen of er nog auteursrechten op de afbeeldingen rustten, heeft de rechter toch de rechthebbende in het gelijk gesteld en de instelling veroordeeld tot het betalen van ruim EUR 15.000 (inclusief proceskosten)”. Dit schreef onlangs het Drents Archief aan een historische vereniging, een klant van Getaweb.

Direct hebben wij ook de gehele beeldbank offline gehaald. De historische vereniging had honderden foto’s, hun magazine met foto’s en historische films. Op dit moment is het niet verantwoorden om dit op het internet te tonen. Een extra argument om veel foto’s, afbeeldingen en films voorlopig niet op internet te tonen, is dat op dit moment nog niet duidelijk is wat de nieuwe privacywetgeving (Algemene Verordening Gegevensbescherming – AVG) voor consequenties heeft met betrekking tot foto’s waar personen op staan.

Ons advies aan anderen is op dit moment als volgt:

  1. Alle foto’s en films waarvan de maker niet bekend is of waar geen rechten voor zijn of worden betaald direct offline halen;
  2. Foto’s per duidelijke herkenbare personen en waarvan niet bekend is of deze schriftelijk akkoord is gegaan ook direct offline halen;
  3. Berichtgeving rond de AVG te volgen.

Wij zullen zodra er meer informatie bekend is, u via deze website informeren

Over deze blog

Wij schrijven regelmatig blogs over onze producten en interesses. Ook mailen we dat regelmatig naar onze klanten en relaties. Wilt u op de hoogte blijven? Dat kan door een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.

Offerte aanvragen?

Wij bieden producten en diensten voor uiterst concurrerende prijzen met een hoge service.