Het beheren van de spamfilter SpamExperts 

Om spam tegen te gaan kunnen wij de spamfilter activeren. Wij gebruiken de spamfilter SpamExperts.  Via je hostingpakket kun je dan de spamfilter beheren.

Hoe werkt het?

  • Login op je webhostingpakket
  • Klik aan de rechterzijde van het scherm op Spamfilter
  • Klik vervolgens op Manage in Spamfilter Panel

Logbestanden van de spamfilter

In de dashboard of openingsscherm in SpamExperts kun je onder andere de logbestanden bekijken. Hierin staat alle e-mail die op jouw domein is ontvangen, inclusief de mails die de spamfilter geblokkeerd heeft. Je klikt op logs in het menu aan de linkerkant van de pagina.
Vervolgens klik je op Show Results om alle resultaten te bekijken. Standaard is dat van de afgelopen week, maar je kunt dit overzicht ook uitbreiden of specificeren via de balk Query Rules. Daar kun je bijvoorbeeld per dag of maand bekijken. Ook kun je hier andere selecties maken, bijvoorbeeld als je alleen de spam wilt bekijken voor één bepaald e-mailadres. Dat doe je door in het eerste veld te kiezen voor Recipient, in het tweede veld te kiezen voor bijvoorbeeld Contains en in het derde veld het specifieke e-mailadres in te vullen.

Quarantain

Als een bericht door de spamfilter wordt geblokkeerd, dan wordt deze in quarantaine geplaats. Je kunt deze email bekijken via Span Quarantine, ook weer aan de linkerzijde in het menu.
Als je deze pagina hebt geopend dan kun je via Show Results bekijken welke emails er zijn tegengehouden in een bepaalde periode (of anders via de Query Rules geselecteerd).
Wanneer een bericht onterecht als spam is aangemerkt en dus in quarantaine staat, kun je deze er ook weer uithalen. Vink hiervoor de betreffende email aan en klik onderin bij Apply to selected op Release from quarantaine of Release and train from quarantaine. Met de eerste optie wordt de email gewoon naar je verzonden en met de tweede optie vertel je ook dat zulke berichten in de toekomst niet meer worden tegengehouden.

Whitelist en blacklist

Via afzenders op de whitelist en op de blacklist in het menu aan de linkerzijde van de pagina kun je bepalen van welke e-mailadressen je emails wilt ontvangen of juist niet.
Wil je van een bepaald e-mailadres altijd de berichten ontvangen dan kun je deze toevoegen aan de whitelist. Klik hiervoor op Sender Whitelist, klik op het plus teken (Add whitelist sender), vul bij het adres (adress) het e-mailadres in en klik op Save. Als je zeker weet van wie je in ieder geval geen mails wilt ontvangen dan doe je hetzelfde bij Sender blacklist.