Een CDN staat voor Content Delivery Network. Het is een wereldwijd netwerk van servers die met elkaar in verbinding staan. Op een CDN-server kan content worden geplaatst van jouw website. Door de CDN-methode worden er meerdere kopieën gemaakt van deze content en op verschillende servers geplaatst. De bezoeker van de website kan de content ontvangen van de server die het dichtstbij gelegen is. Dat levert snellere laadtijden op en dat merkt de bezoeker en bovendien wordt de website sneller, wat is goed is voor een betere positionering in de (Google) zoekmachine.
Een CDN wordt aangeboden door een CDN-provider. Wanneer je hierop een abonnement neemt, wordt jouw website toegevoegd aan een netwerk van servers die over de hele wereld staan. Dit noemen we ook wel Points of Presence (PoP) en deze zijn geplaatst op belangrijke knooppunten op het internet. Binnen deze knooppunten zijn ook servers die zich bezighouden met caching en die gaan de data van jouw site opslaan. Dan gaat het om HTML-pagina’s ontwerp en afbeeldingen. Dus data die niet snel aangepast wordt. Deze staan dus klaar voor de bezoekers aan de site. Zodra een bezoeker op jouw site komt, kijkt de CDN waar de bezoeker vandaan komt en zal dan de data van de dichtstbij gelegen server tonen. De bezoeker merkt niet waar de data vandaan komt.
Het voordeel is dat je website veel robuuster wordt, veel sneller, er sprake is van een lagere bandbreedte en biedt door de verdeling van servers een betere bescherming bij DDoS (een piek in het dataverkeer die websites plat kan leggen).
Als je een website hebt die voornamelijk geschikt is voor Nederlandse bezoekers, heeft een CDN minder zin, behalve als er sprake is van heel veel afbeeldingen. Bijvoorbeeld bij webshops met veel producten. Een nadeel van CDN is dat een wijziging van een webpagina vaak uren duurt voordat het wereldwijd zichtbaar is. Ook zijn er behoorlijke kosten van toepassing, echter wordt dit redelijk snel terug verdient bij grotere websites en webshops.
Enkele bekende CDN-providers zijn Cloudflare, Google Cloud CDN, KeyCDN, Sucuri en Stackpath.
Getaweb kan je behulpzaam zijn om dit te regelen.
Over deze blog
Wij schrijven regelmatig blogs over onze producten en interesses. Ook mailen we dat regelmatig naar onze klanten en relaties. Wilt u op de hoogte blijven? Dat kan door een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
Offerte aanvragen?
Wij bieden producten en diensten voor uiterst concurrerende prijzen met een hoge service.