Foto’s optimaliseren voor je website

Waarom moet je je foto’s optimaliseren voor je website? Het is belangrijk dat afbeeldingen op je website niet zorgen voor vertragingen wat betreft het laden van webpagina’s. Omdat we steeds meer gebruik maken van mobiel internet moeten afbeeldingen ook snel geladen worden als er alleen een telefoon- of draadloze verbinding is. Dit is niet alleen van belang voor de gebruiker, maar ook de waardering die zoekmachines (als Google) geven voor een webpagina. Je scoort hoger met je webpagina als de afbeeldingen snel laden.

Sneller laden van webpagina’s

Er zijn dan een aantal zaken die je kunt regelen om afbeeldingen sneller te laden. Bijvoorbeeld kan dat door een snelle(re) webserver. Maar ook moet je afbeeldingen optimaliseren voor gebruik op een website. Een afbeelding is namelijk nooit direct geschikt om op een website te plaatsen. Je moet dan op de volgende punten letten:

  • Zorg dat de pixelgrootte geschikt is voor tonen op een website. Normale foto’s hebben circa 800×800 pixels voor een vierkante foto en een paginabrede foto is 1920 pixels breed. Hoe meer pixels, hoe groter het bestand.
  • Hoe kleiner de bestandsgrootte, hoe beter het is. Uiteraard moet de foto er nog wel goed uit zien. Voor grote afbeeldingen moet je onder de 250Kb blijven en voor kleinere afbeeldingen raden wij circa 50Kb tot 150Kb.
  • Voor de resolutie adviseren wij standaard 72 dots per inch (DPI) voor op een website. Je kunt de resolutie wel iets hoger maken indien nodig, maar zorg dat het niet meer dan nodig is.
  • Gebruik PNG, JPG, SVG en GIF bestanden. Meestal gebruiken wij JPG voor foto’s. Er zijn verschillende compressietechnieken hiervoor beschikbaar. PNG wordt veelal gebruikt voor grafische elementen en GIF voor animaties. SVG is interessant als je gebruik maakt van illustraties en het zijn super lichte bestanden.

Optimalisatie plugins voor WordPress

Er zijn diverse softwareprogramma’s om afbeeldingen te kunnen optimaliseren. Dat kan natuurlijk al (voordat je een foto uploadt) in een fotobewerkingsprogramma (zoals bijvoorbeeld Photoshop), maar er zijn ook gratis programma’s zoals de ShortPixel plugin voor WordPress, of via het onderdeel Media van WordPress. Een andere plugin is bijvoorbeeld Smush.
Ook een handig programma is Irfanview. Sla een foto op met de functie Bestand > Opslaan voor het Web. Gebruik de aanvullende plugin waarna gevraagd wordt. Verder is er ook nog TinyPNG. Voor de Apple Mac kun je iResize gebruiken. Bij installatie krijg je de melding dat een een programma wilt downloaden dat niet via de Apple-Store aangeschaft is. Ga dan naar de systeemvoorkeuren > Privacy en klik op akkoord dat je het programma toch wilt installeren.

Onze methode

Wij openen een afbeelding altijd eerst in een fotobewerkingsprogramma, zoals Photoshop. Hierin passen we de afmetingen aan en zorgen voor een goede kwaliteit foto, in de juiste bestandsgrootte. Daarna uploaden we de afbeeldingen en gaan deze binnen de website optimaliseren met een plugin.

Comprimeren van foto’s op je website / webshop

Hiervoor zijn een aantal plugins verkrijgbaar. Wij gebruiken zelf WP Smush of EWWW Image Optimizer.

Tenslotte

Het beste is natuurlijk om je eigen foto’s te gebruiken. Maar er zijn ook websites waar je foto’s kunt vinden. Op sommige websites zijn ook gratis foto’s te vinden.

Over deze blog

Wij schrijven regelmatig blogs over onze producten en interesses. Ook mailen we dat regelmatig naar onze klanten en relaties. Wilt u op de hoogte blijven? Dat kan door een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.

Offerte aanvragen?

Wij bieden producten en diensten voor uiterst concurrerende prijzen met een hoge service.