Verweesde of orphaned content

  • 2 juli 2024
  • SEO

Als je wilt dat jouw content in Google wordt gerangschikt, moet Google op de hoogte zijn van het bestaan van die content. Dit betekent dat je (of een andere website) naar deze content moet linken. Google volgt deze links en slaat elk bericht of elke pagina die het vindt op via links in de (Google) index. Het is daarom belangrijk om (contextuele) links toe te voegen aan al je content. Dat klinkt eenvoudig, maar als je veel content maakt en publiceert, kan het linken mogelijk niet de hoogste prioriteit hebben, waardoor (sommige) artikelen geen links krijgen.

Verweesde content is content die geen links bevat van andere berichten, pagina’s of producten op dezelfde website. Het gevolg is dat deze content moeilijk vindbaar is voor zowel Google als bezoekers. Merk op dat ‘links’ in dit geval betekent: contextuele links. Als er vanaf de startpagina, de sitemap of categorie- en tagpagina’s naar de inhoud wordt gelinkt, maar er geen tekstlinks zijn, wordt deze nog steeds als verweesde content beschouwd. De reden hiervoor is dat tekstlinks zowel gebruikers als zoekmachines context bieden en daardoor meer waarde toevoegen. Zie hierover ook: https://yoast.com/the-context-of-internal-links/.

Dus als je een interne tekstlink van product A toevoegt die naar product B linkt, wordt product B niet meer als verweesde content beschouwd. Het is echter nog steeds mogelijk dat product A als verweesde content wordt beschouwd als er niet vanuit jouw website naar een ander bericht, pagina of product wordt gelinkt.

Maar je moet wel goed nadenken over naar welke content je het meest wilt linken, want je kunt dit niet met al je content doen. Daarnaast is het altijd belangrijk om deze interne links relevant te houden en niet alles met elkaar te linken, hoe verleidelijk dat ook is. Als je hier meer over wilt weten, biedt Yoast een sitestructuurtraining aan die je helpt voorkomen dat je verweesde content creëert. In deze cursus leer je hoe je de best mogelijke structuur voor jouw website bouwt. Je krijgt toegang tot deze training en alle andere SEO-cursussen met Yoast SEO Premium.

De interne koppelingstool van Yoast SEO gebruiken

De interne linktool in Yoast SEO helpt je bij het opzetten van een solide interne linkstructuur. Zie https://yoast.com/help/how-to-use-the-yoast-seo-internal-linking-tool/ om erachter te komen hoe je het kunt gebruiken!

Over deze blog

Wij schrijven regelmatig blogs over onze producten en interesses. Ook mailen we dat regelmatig naar onze klanten en relaties. Wilt u op de hoogte blijven? Dat kan door een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.

Offerte aanvragen?

Wij bieden producten en diensten voor uiterst concurrerende prijzen met een hoge service.