Trends voor websites en webshops

trends voor websites en webshops

Ook in 2021 zijn er weer nieuwe trends voor websites en webshops. Dit jaar heeft ook de coronacrisis invloed op de webdesign en gebruik van websites. Hieronder volgen een aantal trends.

Toegankelijkheid

Door de uitbraak van het coronavirus worden steeds meer producten online gekocht. Ook ouderen doen dit steeds meer. Dit vraagt soms niet alleen om uitbreiding van de website met een webshop, maar ook dat bestaande webshops beter toegankelijk zijn of moeten worden. Een goed ontwerp van de webshop is van belang en ook dat deze eenvoudig en solide werkt.

Persoonlijk contact

Een bezoeker zal sneller een aankoop verrichten of informatie aanvragen als ook het persoonlijk contact niet wordt vergeten. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een telefoonnummer en voor een jongere doelgroep een Whatsapp button. Het persoonlijk contact kan ook vergroot worden door medewerkers of de eigenaar in beeld te brengen en om duidelijk te zijn in voorwaarden of hoe uw organisatie werkt. Een afstandelijke site zonder ‘gezicht’ wordt vaker snel weg geklikt.

Rust en overzicht

Er is een trend naar een meer rustige websites die voor een brede doelgroep geschikt is. Minder design en minimalisme ervaart de bezoeker als plezierig. De bezoeker blijft dan ook langer op de website, wat ook weer goed is voor de SEO.

Mobiele weergave

Het aantal bezoekers vanuit mobiel neemt al jaren toe. Afhankelijk van de doelgroep kan dit behoorlijk oplopen. Wij hebben al genoeg voorbeelden waarbij de website meer bekeken wordt via een smartphone dan een desktopcomputer en de oudere doelgroep maakt veel gebruik van een tablet. Afhankelijk van de doelgroep beginnen we dan ook met het bouwen van een website of webshop in mobiele weergave en dan pas in desktopformaat. Schenk veel aandacht aan ‘duim-vriendelijke’ mobiele weergave en ook naar extra functionaliteit. Bijvoorbeeld een belknop of een Whatsapp button.

Afbeeldingen en video’s in plaats van veel tekst

Door de steeds snellere verbindingen en nieuwe technieken is het afspelen van video’s zelfs op een mobiel apparaat geen probleem meer en kan één video meer vertellen dan een lap tekst. Ook kun je met een video de aandacht van de bezoeker vasthouden.
Eigen afbeeldingen (het liefst gemaakt door een fotograaf) maken steeds meer het verschil tussen websites. De bezoeker krijgt een goede indruk van de organisatie en kan zo ook een goed vergelijk maken. Bezoekers herkennen stockfotografie steeds beter en klikken dan sneller door naar een andere website.

Enkelpagina websites

Waarom een website met heel veel pagina’s als alles op 1 pagina kan staan. Waarschijnlijk is de belangrijkste reden in verband met SEO. De zogenaamde one-page website zetten wij regelmatig in bij bedrijven met een bepaald product of dienst.

En verder

Verder zien we ook trends in het design, bijvoorbeeld een dark modeversie van de website voor meer rust voor je ogen ’s avonds en energiebesparing en een ontwerp zodat de bezoeker direct een goed gevoel krijgt van het bedrijf. Ook zijn er trends als het gaat om lettertypes, gradients (verloop van kleuren bijvoorbeeld), schaalbaarheid van afbeeldingen, doorzichtige menubalken, enzovoort. Wij kijken goed naar de doelgroep en doelen van de website en stemmen daar het ontwerp op af.

Tenslotte wordt het steeds belangrijker om de website goed in orde te hebben voor Google. Mede door het mobiele gebruik is laadtijd, gebruikersgemak en tijd die de bezoeker op een website verblijft steeds belangrijker. Dit is ook belangrijk om in het ontwerp mee te nemen.

Trends voor websites en webshops en natuurlijk een succesvolle oplossing

Wij kunnen nog meer informatie geven over de trends voor websites en webshops en hoe deze een succes voor uw organisatie kunnen zijn.

Over deze blog

Wij schrijven regelmatig blogs over onze producten en interesses. Ook mailen we dat regelmatig naar onze klanten en relaties. Wilt u op de hoogte blijven? Dat kan door een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.

Offerte aanvragen?

Wij bieden producten en diensten voor uiterst concurrerende prijzen met een hoge service.